Noi, românii, suntem foarte preocupați de mâncarea pe care o consumăm de sărbători. Tradiția este foarte importantă pentru noi și din păcate ajungem să ne supraalimentăm, din dorința de a avea hrană din belșug. Sunt convinsă că această dorință acerbă de a avea multă hrană pe masă „ca să nu cumva să nu ajungă” își are rădăcinile în comunism, când oamenii nu își puteau permite luxul de a-și cumpăra alimente atât de gutoase precum cele pe care le vedem astăzi în restaurante și în magazine.
Totuși, nu este nevoie să ne supraalimentăm ca să simțim că sunt sărbătorile și nu trebuie să fie mesele pline cu hrană din belșug, ca noi să ne putem bucura de magia sărbătorile.
Iată cum arată cultura internațională de sărbători care aduce în prim plan nu doar tradiții distincte și ritualuri, ci și bucate festive specifice fiecărui colț al lumii.
Alegerile alimentare în timpul sărbătorilor sunt adesea influențate de tradiții culturale, religie și disponibilitatea locală a ingredientelor.
Înainte de a trece în revistă practicile pe care le poți aplica pentru a-ți reintra în formă după sărbători, iată câteva exemple ale tradițiilor altor popoare pe care le adoptă de sărbători la masă:
Statele Unite – Ziua Recunoștinței (Thanksgiving): – Curcan: Un simbol iconic al Zilei Recunoștinței, curcanul este adesea gătit și servit ca parte centrală a mesei. Este asociat cu tradiția pelerinilor și indienilor nativi americani în primii ani ai colonizării.
Italia: – Pandoro și Panettone: Aceste prăjituri festive, în special Panettone, sunt omniprezente în timpul Crăciunului. Ele sunt îmbogățite cu fructe și sunt adesea însoțite de vin dulce.
Spania – La Nochebuena (Noaptea Bunei Vestiri): – Turron: Un dulce tradițional spaniol, turronul este făcut din migdale și miere. Este un element comun în timpul celebrărilor Crăciunului.
China – Anul Nou Chinezesc: – Pui întreg la aburi și pește întreg: Aceste preparate reprezintă integritate și unitate în familie. Peștele este asociat și cu abundența și prosperitatea.
Japonia – O-Shogatsu (Anul Nou Japonez): – Osechi-ryori: O cutie specială cu compartimente, numită jubako, este umplută cu diverse preparate simbolice, cum ar fi kuromame (fasole neagră dulce) și kazunoko (icre de pește).
Mexic – Día de los Muertos (Ziua Morților): – Pan de Muerto: Un tip specific de pâine dulce, decorat cu forme care reprezintă oase și crani, este adesea servit în timpul acestei sărbători care onorează morții.
Suedia – Midsommar (Solstițiul de Vară): – Sill și Cartofi Noi: Sill (hering marinat) și cartofii noi sunt alimente tradiționale servite în timpul Midsommar, sărbătoarea care marchează solstițiul de vară.
Franța: – Stridii, somon afumat, foaie gras și budincă. În Franţa, ca de altfel şi în celelalte ţări vorbitoare de limba franceză, masa de Crăciun nu poate fi altfel decât rafinată. Francezii pregătesc foie gras, pâine Calendeau, budincă albă, stridii, somon afumat, homar, raţă, gâscă sau curcan cu alune.
Olanda: – gourmet-ului: miel, iepure și fazan. În această ţară, masa de Crăciun este diferită de cea din ţările vecine. O tradiţie face ca grupuri mici de oameni să se adune la o gazdă cu ocazia gourmet-ului, un eveniment care se desfăşoară pe parcursul unei nopţi întregi. Aici, ei folosesc propriile tigăi pentru a-şi pregati porţia individuală de mâncare. Gazda le oferă legume deja tăiate, dar şi diferite tipuri de carne, peşte şi fructe de mare. Totul este însoţit de salate, fructe şi sosuri. Originea acestui obicei se regăseşte în fosta colonie olandeză a Indoneziei. Olandezii se bucură, însă, şi de preparate tradiţionale pe masa de Crăciun, din acestea făcând parte mâncărurile din carne de miel, raţă, iepure şi fazan. Ele sunt servite cu legume, cartofi şi salate.
Acum hai să trecem la lucruri mai practice…
Alegerile alimentare sunt profund ancorate în istorie, mitologie și tradiții culturale, iar pregătirea și savurarea acestor mâncăruri au o semnificație adâncă pentru fiecare comunitate în parte.
Dacă ne raportăm la România, eu sunt de părere că sărbătorile sunt corelate cu credință, post, fapte bune, înțelegere între familie și între prieteni. Consumul exagerat de hrană reprezintă niște goluri neacoperite, lăsate de ceea ce ne lipsește cu adevărat
Așadar, dacă te afli în situația în care simți că ai exagerat cu mâncarea în perioada sărbătorilor și că ai nevoie de o resetare nutritivă ca să-ți recâștigi energia și vitalitatea, iată câteva practici care te pt ajuta să îți reinntri în formă după sărbători:
1. Hidratează-te suficient:
- Începe-ți ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie pentru a-ți stimula metabolismul.
- Consumă apă pe tot parcursul zilei pentru a-ți menține organismul bine hidratat. Cantitatea optimă de apă pentru tine este de 0.04 x kg corp (ex: 0.04 X 64 = 2.6 l. apă/zi)
2. Optează pentru mese complexe și echilibrate:
- Introdu alimente bogate în fibre precum legume și cereale integrale.
- Optează pentru surse sănătoase de proteine cum ar fi carnea slabă, peștele, tofu sau leguminoasele.
- Limitează consumul de alimente procesate și de zaharuri adăugate, cum ar fi pizza, gogoși, snacksuri, sosuri din comerț, etc.
3. Mănâncă conștient:
- Fii conștientă și fii prezentă atunci când iei masa, fără să îți găsești alte distracții acre să te deconcentreze de la mâncare.
- Redu consumul excesiv de hrană
- Mănâncă încet și bucură-te de gusturile fiecărui aliment.
4. Consumă hrană și băuturi care conțin antiinflamatori naturali:
- Include în dieta ta alimente cu proprietăți detoxifiante, precum ghimbirul, turmericul, ciocolata neagră și cacao, legume și leguminoase cu frunze verzi,
- Adaugă lămâie în apă și ceai pentru a susține detoxifierea ficatului.
- Consumă alte surse cu efect antiinflamator precum ceaiul verde, turmericul, pudra de matcha, ceaiurile din plante.
5. Practică Activitățile fizice preferate:
- Practică exerciții ușoare, precum plimbări în aer liber, aerobic, cardio sau alergat.
- Crește treptat intensitatea antrenamentelor pentru a-ți readuce corpul în formă.
6. Planifică-ți Mesele și Gustările:
- Stabilește un program regulat pentru mese și gustări pentru a evita să mănânci în exces- îți poți prestabili ore fixe la care să consumi mesele principale
- Consumă gustări sănătoase între mese pentru a-ți menține nivelul de energie stabil – fă o pauză de minim 4 ore între mesele principale și de minim 2 ore între masa principală și gustare. Pauza alimentară permite organismului să facă curățenie. Procesele de digestie vor avea timp astfel să se desfășoare până la capăt. Este nevoie de un interval de 4-5 ore între mese pentru un proces de curățenie în tubul digestiv.
7. Odihnește-te și relaxează-te:
- Acordă o atenție specială somnului pentru a-ți permite corpului să se refacă – ai nevoie de minim 6 ore de somn pe noape dacă ești adult, iar somnul de calitate joacă un rol foarte important în sănătatea corpului tău.
- Fă o prioritate din a practica tehnici de relaxare, precum meditația sau respirația profundă.
Testează aceste practici, iar astfel vei reuși să te întorci la un stil de viață sănătos și echilibrat după perioada sărbătorilor. Fiecare pas mic contează, iar un început sănătos este cheia unei vieți pline de vitalitate! 💪🌱