Cum să eviți risipa alimentară

Te-ai gândit că poți contribui la o lume mai bună prin cîteva practici simple care te fac să eviți risipa alimentară?

Risipa alimentară este o problemă majoră în intreaga lume, și o treime din toate alimentele produse sunt aruncate. Acest lucru nu este doar o problemă de etică și de mediu, ci și o risipă de resurse și de bani.

Tocmai de aceea, este important ca fiecare dintre noi să responsabilizeze că poate ajuta planeta prin a afce alegeri mai sănătoase.

Iată câteva sfaturi despre cum să eviți risipa alimentară:

  1. Planifică-ți achizițiile alimentare: Fă o listă de cumpăraturi înainte de a merge la cumpărături și cumpără numai ceea ce ai nevoie. Din păcate, producătorii ne iau ochii cu din ce în ce mai multe produse pe care suntem tentați să le testăm, chiar dacă acestea nu ne sunt utile și poate chiar nu ne sunt pe plac. Lista de cumpărături făcută de tine în prealabil te va ajuta să eviți să cumperi alimente în plus sau să cumperi alimente care nu vor fi consumate.
  2. Stochează-ți alimentele într-un mod corespunzător: Asigură-te ca stochezi alimentele corect și în mod corespunzator, pentru a prelungi durata lor de viață. Pastrează alimentele în frigider sau congelator, acolo unde este necesar și urmează instrucțiunile de depozitare de pe ambalajele alimentelor.
  3. Folosește alimentele rămase: Folosește resturile de mâncare pentru a crea noi rețete sau pentru a face o gustare. De exemplu, legumele rămase pot fi folosite pentru a face o supă sau o omletă, iar pâinea care nu mai este proaspătă poate fi făcută crutoane.
  4. Porționează corect alimentele: Portionează alimentele in portii mai mici, astfel încât să poți consuma doar cât este necesar, fără a fi nevoie sa arunci mâncarea rămasă.
  5. Alege să cumperi alimentele care sunt gata să expire, iar în acest mod le consumi imediat și le achiziționezi și la jumătate de preț.
  6. Sortează-ți alimentele în frigider într-un mod inteligent: Alege să poziționezi alimentele mai proaspete în spatele raftului frigiderului, iar pe cele mai puțin proaspete în fața raftului, iar în acest mod alimentele mai puțin proaspete vor fi consumate primele și nu va mai fi nevoie să le arunci.
  7. Donează alimentele nefolosite: Daca ai alimente in plus si nu le vei consuma, donează-le perosnelor mai puțin norocoase ca și tine pentru a face un bine.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru a evita risipa alimentară și totodată câțiva pași simpli pe care și tu îi poți face începând de astăzi pentru a contribui la reducerea acestui fenomen global și pentru a avea mai multă grijă de alimentația ta și a familiei tale.